Om granitkeramik
Vår vackra granitkeramik komer från Italien, landet som tillverkar den bästa granitkeramiken. Med en mix av olika lera tillverkas den med hjälp av värme och hårt tryck, precis som riktig natursten blir till. Men processen är lite snabbare, bara några dagar faktiskt. Leran pressas i en maskin och den bränns sedan i 1400 grader. Därefter sänks temperaturen sakta och för att låta den stelna. Granitkeramiken skapas alltid för att efterlikna olika naturmaterial och det gör man genom att smälta samman färg och sand på ytan som smälter och blir hårt som porslin.
Granitkeramik är en produktgrupp, som sedan den introducerades i Sverige gjort stor succé. Plattorna kan även gå under namnet keramiska plattor. Granitkeramikplattorna heter på engelska "porcelain tiles" vilket är ett missvisande ord vid rak översättning. I stället är granitkeramikplattorna extremt hårda och tåliga, därav namnet granit i det svenska namnet.
Tålig
Granitkeramik absorberar knappt något vatten vilket innebär mycket liten påväxt. Det innebär också att plattan inte förändras mycket över tid vad gäller färg eller slitage. Med andra ord en markplatta med lång livslängd. Den granitkeramik som har tjockleken 3 cm är körbar för personbil vilket gör att den fungerar bra på en garageuppfart. Tillverkningsprocessen sker genom att plattorna torrpressas, vilket ger en låg vattenabsorption (0,1 %). Materialet består av speciella porslinsleror, i huvudsak vitbrännande kaolinleror. Lerorna är mycket finmalda innan de pressas till plattor under mycket högt tryck. Bränning sker i höga temperaturer.
Stora plattor
En fördel med granitkeramikplattorna är att de kan tillverkas i mycket stora format (60x60, 90x60 cm) och kantmått på över en meter är inte ovanliga. Så stora plattor används till bänkskivor, fasadplattor i ventilerade system och på golv. Måttnoggrannheten för granitkeramik är mycket bra då kanterna på granitkeramik sågas så att plattorna får exakta mått (”rectified”) och kan därmed monteras med minimala fogar (1–1,5 mm). Att lägga eller sätta plattor helt utan fogar rekommenderas dock inte med tanke på att skadliga spänningar orsakade av ojämnheter i underlaget kan fortplantas från platta till platta och förorsaka vidhäftningsbrott eller andra skador.
Underarbete
Oavsett om man planerar att lägga sten eller granitkeramik på en yta så är det alltid viktigt med underarbetet. Vill man ha en yta som är helt stilla så välj trassbetong. Trassbetongen bildar en dränerande bädd där det inte samlas någon fukt eller tjälskjutning. För ett perfekt resultat så avslutar man med Romex Ecofine mellan plattorna.