Vårt sortiment
Hos oss hittar du ett brett sortiment att inreda trädgårdens golv med. Varje stenplatta har sin unika charm och förutsättning. Välj bland betongplattor, granitkeramik, natursten och marktegel. Oavsett användningsområde har vi på Flisby mängder av olika varianter stenplattor av hög kvalitet som kan passa till just ditt projekt.
Mer information om marksten och stenplattor
Flisby har ett brett sortiment av marksten i olika stensorter, former och färger. Vi har skifferplattor, granitsten, betongplattor, sandsten, kalksten, marktegel och granitkeramik. I våra trädgårdar används ofta marksten till uteplatser, entréer eller gångar. För garageuppfarter används tjockare stenplattor för att tåla trafik av personbilar.
För att en stenen ska klassas som körbar med personbil krävs det att stenen är minst 50 mm tjock (granitkeramiken undantagen). Det är ingen fara om sopbilen kör upp på garageuppfarten en gång i veckan men ska det köras tyngre trafik i större omfattning rekommenderar vi ännu tjockare plattor. Flisby säljer inte bara sten till trädgårdar utan även till offentlig miljö som gågator, trottoarer och torg. I vårt utbud finns körbara stenplattor i många olika färger och material för att passa in i en stor variation av miljöer och tillämpningsområden.
Tänk på det här när du ska köpa marksten
Se trädgården som en helhet när du planerar ditt inköp. Kanske kan du kombinera en parkeringsplats med en trädgårdsgång och på så vis skapa ett enhetligt uttryck som passar just din tomt. Tänk även på vad som passar ihop till ditt hus så att du skapar en helhet.
En annan sak som kan vara bra att tänka på är att du kan låna hem några stenar och se hur de passar i din miljö – låt beslutet ta tid så ökar chansen att du blir nöjd med slutresultatet.
Hur väljer man utseende på stenplattorna?
Utseendet på olika stenplattor kan variera, allt från strikta plattor till tumlade. När det gäller tumlad marksten är den oftast i betong men vår granitmix är en tumlad naturstensplatta som ger ett mjukare intryck. När stenen tumlas runt blir kanterna lite nötta och stenen ser därmed äldre ut. En tumlad sten kan passa bra till sekelskifteshus och gammal bebyggelse, där en vanlig betongsten kan se för modern ut. En annan typ av yta på stenplattor är när den är krysshammrad, det blir en sträv lite ojämn yta som ger ett rustikt intryck och som minskar risken för halka på vintern.
Du kan också skapa något personligt genom att lägga stenen i olika mönster. Vi pratar om uttryck som förband (rak, halv, tredjedels förskjutning av stenen i nästa rad), fiskbensmönster känner du säkert till och sedan finns det parkettmönster.
Hur lägger man marksten?
Idag använder många av våra kunder proffsiga anläggare till sin hjälp när stenytor i trädgården ska anläggas men om du tänkt lägga stenen själv så finns det läggningsråd och guide hur man lägger marksten här på hemsidan eller så kan du fråga vår kunniga personal om råd. Många gånger är det de lokala markförhållandena som du måste ta hänsyn till så våra råd blir alltid generella. Vi kan också rekommendera vilka undermaterial du behöver och vilken fog som passar till just den sten som du valt.
Välja material på stenplattorna
Stenplattor i naturmaterial kostar av rimliga skäl mer än betong men den håller å andra sidan betydligt längre, både i utseende och hållbarhet. Flisby har sten i naturmaterial i flera prisklasser, dels beroende på stensort och dels beroende på hur stenen producerats och var den kommer ifrån. Vi brukar prata om premium- och standardytor och ett sätt att få ett exklusivare uttryck är att blanda betongsten och natursten. Där standardytor som garageuppfarter beläggs med betongplattor kan den kantas av sten av granit . En snygg kombination.
Skötselråd
För att öka stenplattornas hållbarhet krävs ordentligt underhåll. En av stenens fördelar är att den är nästintill underhållsfri – men ett visst mått av underhåll är ändå nödvändigt. Sopa bort smuts med hjälp av en kvast för att få bort damm och annan smuts. Om det har satt sig mossa eller svamp på stenen kan du behöva använda något medel – vi guidar dig gärna kring detta.
En annan sak som du kan göra för att underhålla dina befintliga plattor är att se över fogarna mellan dem emellanåt och se om det finns behov av att fylla på med extra fogmassa. Välfyllda fogar hjälper även mot oönskat ogräs. Ett knep för att slippa underhålla ogräs är att sätta stenen på en gjuten betongplatta. Det finns även miljövänliga medel som kan användas för att motverka ogräs.
Jämfört med en gräsmatta kräver sten betydligt mindre underhåll vilket sannolikt har bidragit till dess växande popularitet.
Vad gäller kring vinterunderhåll?
Kalksten är ett material som minskar risken för halka under vintern. Om du använder saltning som metod för att minimera halkrisken i din utomhusmiljö bör du undvika att salta just på dessa stenplattor. Salt kan orsaka frätskador. Detta är särskilt viktigt de första säsongerna innan fogarna och stenen har satt sig ordentligt. Det är bättre att skotta bort snö och vid behov sanda. Om du använder sten på garageuppfarten där du parkerar din bil är det klokt att spola av plattorna emellanåt eftersom bilen i regel för med sig mycket salt under vinterhalvåret. På garageuppfarten rekommenderar vi dessutom en tjockare, mer slitstark, variant av marksten.
Hur länge håller stenen?
Vår marksten är av hög kvalitet och du kan räkna med att den håller upp till 30 år, det beror givetvis på hur väl den underhålls. Skydda stenarna från ogräs, fryst vatten och damm så förlänger du livstiden. Hållbarheten påverkas även av vilket material du väljer så fundera över vad som är viktigast för dig när du väljer material på dina stenplattor. Natursten håller längre än betong men det är även ett dyrare alternativ.
Hittar du inte det du söker? Eller behöver du väldigt mycket sten till ett projekt?
Hos oss på Flisby kan vi få fram det mesta, allt från skiffertak, Gabioner, G-stöd, L-stöd, trottoarkantsten, rändalsplattor till sinusplattor och mycket mer!
Kontakta oss på mail@flisby.se för er förfrågan så hjälper vi er vidare!
Stenguiden
Läs eller ladda ner vår stora Stenguide som innehåller allt du behöver veta när du ska anlägga din trädgård! Vi delar med oss av vanligaste frågorna, materialkunskap, tips och råd.