En uppfart i grus är både dekorativ och praktisk. Den ger ett mjukare och mer naturligt intryck än en yta belagd med asfalt samtidigt som den är ett stabilt underlag för fordon. Om du själv drömmer om en sådan är det glädjande att kunna berätta att du kan anlägga den helt själv. Det är inte speciellt svårt och kommer att ge dig en skön känsla av tillfredsställelse när jobbet är slutfört. Med den här guiden till din hjälp kommer det inte att ta lång tid innan du kan njuta av din egen grusade uppfart.

1. Planera hur du vill att uppfarten ska se ut

Innan du sätter igång är det bra om du sätter dig ned och funderar över vad du vill ha ut av din uppfart. Det är fördelaktigt att tänka på saker som om ett eller flera fordon ska få plats och om det ska finnas utrymme att vända. När du bestämt dig för vilket utseende din uppfart ska ha markerar du enklast upp den med spikar eller pinnar mellan vilka du spänner en tråd. Det här är också ett utmärkt tillfälle att få en förhandsgranskning av uppfarten och för att göra eventuella ändringar.

2. Dags att gräva

När du bestämt hur uppfarten ska se ut är det dags för det tyngsta jobbet. Du behöver nämligen gräva ur marken där gruset ska ligga, det vill säga schakta. En uppfart av grus består vanligen av tre lager för att kunna garantera stabilitet. Det betyder att du bör gräva minst 15 centimeter djupt, detta för att undvika exempelvis tjälskjutning. Enklast gör du jobbet med en kantskärare eller en liten grävmaskin. Om du inte äger dessa redskap finns sådana att hyra på välsorterade byggvaruhus. Det går naturligtvis bra att använda en vanlig spade också, men då tar arbetet längre tid och blir betydligt jobbigare.

3. Lägg fiberduk

Lägg ut fiberduk på den utgrävda ytan. Det är ett steg du inte bör hoppa över eftersom det påverkar hållbarheten på din uppfart. Utan fiberduk är finns risk att jorden sakta blandas med gruset och gör bärigheten sämre samt minskar grusets dräneringsförmåga. Fiberduken minskar även risken att få upp otrevligt ogräs på din uppfart. Var noga med att se till att geoduken täcker ytan helt. Det går bra att lägga bitar omlott om duken inte skulle vara bred nog. Du bör då se till att ha en överlappning på minst 40 centimeter.

4. Dags för bärlagret

När fiberduken är på plats det dags för bärlagret. Mängden bärlager som behöver användas kan variera beroende på vilka förutsättningar markytan har. En mjuk och instabil yta behöver mer bärlager. Vi rekommenderar ett lager på 10-15 cm av bärlager.

5. Packa ytan

Sen är det dags att packa ytan. Innan du gör det är det viktigt att se till att du har en slät yta att jobba med. Använd dig till exempel av en lång bräda för att försäkra dig om att ytan är jämn. Enklast packar du ytan genom att använda dig av en så kallad padda, även kallad vibratorstamp. En sådan finns att hyra på välsorterade byggvaruhus och hos maskinuthyrare. För att få det extra packat så vattna gärna ytan och kör sen en runda till med markvibratorn.

6. Välj rätt grus

Nu är det dags att lägga ditt slitlager, det vill säga det lager av grus som kommer att synas. Grus är ju dock inte bara grus. Det finns i flera nyanser så som rött och grått, samt i en mängd storlekar och former. Till en grusad uppfart är gårdssingel med sin rundade form ett bra alternativ. Krossgrus är mer kantigt i formen, men fungerar även det bra på din uppfart och finns i flera olika färgställningar och dimensioner. Egentligen är det mest tycke och smak som avgör. För en uppfart där du ska köra bil kan det dock vara skönt med lite större dimension på stenarna. Det gör att bilen inte sjunker ned i underlaget utan står stadigt på plats.

Hur mycket grus går åt?

Hur vet du då hur mycket grus du behöver? Det är praktiskt att ta reda på så att du slipper bli stående med en för stor grushög utan användningsområde. Lättast mäter du upp grusåtgången genom att mäta ytan på uppfarten efter det att du lagt i bioduk. Det du behöver veta då är bredd, längd och hur tjockt lager grus du kommer att lägga. När du väljer en grussort hos oss på Flisby finns information tillgänglig om hur mycket som går åt för en viss yta, detta oavsett om du ska anlägga en uppfart eller en enkel grusgång. Allt du behöver göra själv är egentligen att räkna ut arean.

Åtgång av grus och dekorsten

Anlägga en grusgång

Det finns flera tillfällen då du kan vilja lägga en grusgång och arbetsuppgiften är fullt möjlig att utföra på egen hand. En grusgång kan göra stor skillnad och användas till bland annat gång, dekoration eller som väg till bilar. Oavsett vad du ska använda din grusgång till följer här en steg för steg guide som gör det enklare för dig att lyckas med uppgiften och få ett snyggt och hållbart resultat!

Så här anlägger du en grusgång

Bra att veta om dekorsten

När du vill utsmycka och dekorera din trädgård kommer dekorsten eller dekorationssten som det också kallas in i bilden. Vi på Flisby har ett stort utbud av dekorsten som hjälper dig att piffa upp din trädgård. Dekorstenen kan även hjälpa dig att skapa en mer lättskött trädgård.

Bra att veta om dekorsten