När du vill utsmycka och dekorera din trädgård kommer dekorsten eller dekorationssten som det också kallas in i bilden. Vi på Flisby har ett stort utbud av dekorsten som hjälper dig att piffa upp din trädgård. Dekorstenen kan även hjälpa dig att skapa en mer lättskött trädgård. Dekorsten lämpar sig särskilt bra när du vill kombinera funktion med ett vackert intryck rent estetiskt. Förgyllande och funktionell. Dekorsten är avsett att ge den där lilla extra touchen åt huset och trädgården. Vad som passar bäst är en smaksak och du kan välja mellan allt från rundade sjöstenar i olika färger till mer strama varianter som marmorkross och granitkross.

Fiberduk

Under dekorstenen läggs en fiberduk och ett dränerande material, detta för att separera dekorstenen från jorden, stadga ytan och försvåra för ogräs att växa upp underifrån.

Storlekar på grus

  • Dekorgrus finns i varierande storlekar. 8-16, 16-32, 32-64 mm är våra vanligaste stenstorlekar. För att kunna erbjuda olika storlekar på grus t.ex. 16-32, så sorteras gruset i ett galler. Det kan förekomma större eller mindre storlekar om de passerat gallret på tvären men basen på gruset ligger i den angivna storleken.
  • 6-8 och 8-16 mm: Passar bäst till gångar eller garageuppfarter. Lätt att räfsa i.
  • 16-32 mm: En något grövre fraktion som är vacker att se på och passar bra i rabatter eller i murar.
  • 32-64 mm: Passar också i rabatten eller intill husknuten. Denna storlek ger tydlig struktur i rabatten.

Färger

  • Det kan förekomma stenar av avvikande färg i alla levererade stensorter.
  • Skifferkross antracit kan innehålla ådring.
  • Marmor 4-8, 8-16, 16-25 och 25-45 kan innehålla enstaka gulnade stenar.
  • Vita produkter bör inte läggas direkt på jord. Vit marmor kan suga till sig mineraler och bli missfärgad om den läggs på jord, även om fiberduk ligger emellan. Lägg ett dränerande material under (kross).
  • Dekorgrus är vid leverans lite dammigt och grusigt, men blir med hjälp av väder och vind snart vackert.
  • Dekorgrus kan missfärgas. Ådringar och andra naturliga mönster kan förekomma.
  • Flodstenens svart färg mattas av med tiden.

Svart/vit sjösten

  • De vita stenarna i den svartvita sjöstenen består till viss del av kalk. En del av dessa kalkstenar är porösare och kommer över tid att neutraliseras. Detta försvårar i sin tur för mossa att få fäste nära denna dekorsten. I denna vackra stensort förekommer även en del naturröda och beige stenar, men huvudintrycket är svart/vit. Stenen kan, om den är vätskemättad, vara grumligt grå. Detta förändras på kort tid av väder och vind.
  • Den svartvita sjöstenen kan vara gulaktig om den nyligen skördats från havet, detta vitnar ganska snart.
  • De svarta stenarna i samma stensort kan vara nästan vita av kalkdammet men tvättas av väder och vind snabbt rena varvid de får sin riktiga färg.

Beställningsvaror

Beställningsvaror som ej är lagervaror i Flisby, Göteborg, Halmstad, Jönköping eller Malmö som avhämtas på lager debiteras ett enhetspris på 399:-/order. Max två ton och i samtransport annars gäller ordinarie frakttariff.

Anlägga en grusad uppfart

En uppfart i grus är både dekorativ och praktisk. Den ger ett mjukare och mer naturligt intryck än en yta belagd med asfalt samtidigt som den är ett stabilt underlag för fordon. Om du själv drömmer om en sådan är det glädjande att kunna berätta att du kan anlägga den helt själv. Det är inte speciellt svårt och kommer att ge dig en skön känsla av tillfredsställelse när jobbet är slutfört. Med den här guiden till din hjälp kommer det inte att ta lång tid innan du kan njuta av din egen grusade uppfart.

Så här anlägger du en grusad uppfart

Anlägga en grusgång

Det finns flera tillfällen då du kan vilja lägga en grusgång och arbetsuppgiften är fullt möjlig att utföra på egen hand. En grusgång kan göra stor skillnad och användas till bland annat gång, dekoration eller som väg till bilar. Oavsett vad du ska använda din grusgång till följer här en steg för steg guide som gör det enklare för dig att lyckas med uppgiften och få ett snyggt och hållbart resultat!

Så här anlägger du en grusgång

Hur mycket grus går åt?

Hur vet du då hur mycket grus du behöver? Det är praktiskt att ta reda på så att du slipper bli stående med en för stor grushög utan användningsområde. Lättast mäter du upp grusåtgången genom att mäta ytan på uppfarten efter det att du lagt i bioduk. Det du behöver veta då är bredd, längd och hur tjockt lager grus du kommer att lägga. När du väljer en grussort hos oss på Flisby finns information tillgänglig om hur mycket som går åt för en viss yta, detta oavsett om du ska anlägga en uppfart eller en enkel grusgång. Allt du behöver göra själv är egentligen att räkna ut arean.

Åtgång av grus och dekorsten